Tilbake til LIVET I LIBYGD og årets julebord.

Torsdag den 30.11.2023

Årets julebord i Libygd

Malmkonsernet, Libygd Laft og Libygd bensinstasjon, booket julebord samme kveld. Varden høgfjellshotell skuffet ikke, når det gjaldt julebordets gleder.

De unge overtalte Lisbeth til å bli med, og første gangen hun var ute blant folk siden ulykken. Sorgen og savnet knuget iblant, så hun følte hun ikke klarte lenger. Så slapp taket en stund og hun hadde en god periode, som i kveld. Hun nøt den gode maten, vinen og samværet med trivelige folk. Juni og Edward var blant dem som vise omsorg, i den vanskelige tiden etter ulykken. I kveld hadde de tre en trivelig stund sammen, det var mye å glede seg over og livet skulle gå videre uten Jonas. Hun var glad på Ann-Magritts vegne, for Erik var av hel ved. Både Erik og David ba henne opp til dans, og det var godt å få sorgen på avstand en stakket stund.

Libygd tømmerdrift hadde heldigvis booket fredagen etter, så de slapp å se Store- og Vesle Thor utfolde seg.

«Årets julebord er nesten kjedelig. Her er bare blide folk, Ikke en eneste slåsskamp. Eller andre utskeielser, slik som tidligere år», sa Even til Line med et glimt i øyet.

«Hyss», sa hun og sendte et øyekast over mot Agnieszka.

«Jeg hørte hva du sa Even. Uten dette beryktete julebordet, du sikkert sikter til. Satt vi to neppe her med hver vår samboer», sa Agnieszka og løftet glasset. «Vi skåler for den», humret Even.

*

Men helt uten affærer var kvelden ikke. For som ellers på julebord, mistet enkelte av begge kjønn noen hemninger.

Ut over kvelden la noen an, på gifte og ugifte. Til noens velbehag, og andres ubehag. De mest innpåslitne fikk passene påskrevet av rappkjefta damer, eller forbannete ektemenn.

Kristian satt med en halvliter, og så Amalie danset tett inntil en snekker fra Malm hus. Amalie var i vinden, skålte med alle og ble etter hvert godt påseilet. Hun skulle på do, sa hun og var borte lenge. Det samme var snekkeren. Da hun kom tilbake, var håret og klærne i uorden, og hun hadde et sugemerke på halsen. Nå igjen, tenkte Kristian, sukket tungt og bestilte en halvliter til.

*

Uka etter utmerket Flaten kara seg igjen. Etter et fuktig vorspiel og full som en alke ramlet Store-Thor ned trappen til spisesalen. Brakk høgre arm og Drosje-Karin kjørte ham på sykehuset.

Da Vesle Thor kom med en stor tallerken elgsteik. Sa en annen maskinkjører. «Har du forsynt deg med elgsteik! Jeg trodde Flaten-kara åt elgkjøtt til daglig.» Vesle Thor slengte en ølflaske i hodet på ham. Heldigvis sneiet flasken bare. Men det oppsto håndgemeng og flere måtte roe dem. Den to meter høge Securitasvakten Oddmar ble tilkalt og tok seg av kamphanene, og sendte dem hjem i hver sin drosje. Som i tidligere år, ble også dette julebordet kortvarig.

Kypriotene er veldig julete, litt i Disney stil og mange pynter juletreet i november og utendørs står det noen …

Lørdag den 25.11.2023

Selv om det er en måned til jul, har Kypriotene for lengst pyntet juletreet og i rundkjøringer og torg det står noen underlige såkalte “Rudolfer” som nissens reinsdyr også blir kalt. De er av plast og ser mer ut som hybrider mellom hjort og tja, kanskje litt reinsdyr.

Det går mye i kalkun som julemat, litt påvirket av Engelske som det er mange av her på øya.

 

 

 

 

 

 

 

Hva jeg spiser?

De første årene var det kalkun, av en aller annen grunn passer ribbe likesom ikke her. Er det noe med mangel på atmosfæren med de korte dagene og snø?

De siste åra har det blitt and.

Hvorfor and?

Sikkert noe med barndomsminner. Danskene elsker jo ande eller gåsesteik julekvelden.

 

Men toppen av julegodsaker er min kaloribombe, julefruktkake.

Mine oliven og klementiner er modne, så i dag tar jeg en pause fra bokskrivingen.

 

 

Torsdag den 23.11.2023

Klementinene er modne. Så nå er det bare å fråtse i c vitaminer fremover, for det ser ut for å bli like mange kilo på treet mitt som i fjor. Da ble det 70 kilo.

Utrolig, hva et slikt forholdsvis lite tre kan produsere, men det har mange måneder på seg, for det blomstrer i februar -mars og klementinene er ikke ferdig utviklete og modne før nå.

Dette gjelder forså vidt alle sitrusfrukter. Men blomstring og modning er litt etter om det er tidlig eller seine sorter. Sitrontreet vårt er et såkalt Evercrop, det blomstrer og bærer gjennom hel året.

 

 

 

 

 

 

 

 

Oliventreet ga 13 kilo i fjor, 10 i år.

Til stadighet får jeg spørsmål om de grønne og mørke oliven, svaret er enkelt, de mørke er moden, de grønne umodne. Men det finnes mange ulike sorter, med store og små frukter. Noen sorter blir kun brukt til pressing av olje.

Andre slike, som mitt tre, med større oliven brukes til spiseoliven. Men de må fermenteres en tre ukers tid og ligge i krydderlake like lenge, før de kan spises.

Oliventrær kan bli mange hundre år og tåler omplanting uansett alder, noe som er unikt. For Kypriotene er de hundrevis år gamle oliventrærne en del av familien og dens historie.

Kom med innspill og få en gratis bok tilsendt fra forfatteren og du velger selv hvilken.

Lørdag den 18.11.2023

Jeg minner om min hjemmeside og min forespørsel om noen har ideer til noe som burde være med i den siste boka i trilogien om LIVET I LIBYGD går videre.

Boka utkommer i 2024

Send en melding på www.mogenslorentzenbok.com

Send med postadressen din internt på hjemmesiden min.

Kan jeg bruke noe av det som kommer inn, kommer en hyggelig bokhilsen i posten.

Og som nevnt, du velger selv.

Skriv hvilken en av de to bøkene som er avbildet.

Hilsen fra

Mogens Lorentzen

En god ting kan ikke gjentas ofte nok: Når den andre boka i trilogien utgitt.

Torsdag 16.11.23

 

På baksiden av coveret til LIVET I LIBYGD går sin gang.

ISBN: 978-82-692972-2-5

Står skrevet:

Boken er skrevet i en herlig, folkelig og fin muntlig form, som forsterker beskrivelsene og passer godt til innholdet og de fargerike personlighetene i en bygd hvor alle kjenner alle på godt og vondt.

Den geografiske beliggenheten er imidlertid ikke særegen for Gudbrandsdalen, da det finnes Libygder hvor som helst i landet. Også bymennesker med røtter til bygda vil kjenne seg igjen.

 

 

Om forfatteren 

Mogens Lorentzen (1944) fra Harpefoss i Sør-Fron er utdannet som gartner og naturoppsyn.

Med sine breispektra faglige bakgrunner og som et kunnskapsrikt og ekte friluftsmenneske, skriver han meget virkelighetsnært og gjenkjennelig, for alle med kjennskap til bygdelivet og de ulike personlighetenes profesjoner og hobbyer. Ikke minst bygdefolks sterke tilknytning til naturen og de fire årstider.

 

Han debuterte med boken: Fortellinger om folk og livet i og med naturen. 2021

LIVET I LIBYGD, (bok nr. 1 i LIBYGD- trilogien utkom i 2022)

LIVET I LIBYGD går sin gang, (bok nr. 2 i LIBYGD- trilogien.

Den siste boken i trilogien

LIVET I LIBYGD går videre, utkommer i 2024

 

Julegaver! Hva skal en gi til “dem som har alt”?

Lørdag den 11.11.2023

Ettersom bøker fortsatt er en fin julegave.

Har jeg utgitt mine bøker i november. Noe de fleste forfattere eller forlag forresten gjør, så konkurransene er hard.

 

Jeg har for egen del løst julegaveproblemet, som ofte kan være litt slitsomt, med hensyn til oppfinnsomhet, «især til dem som har alt»

Jeg gir selvsagt egne bøker i julegaver. Dette er ikke farlig å røpe, her å nå. For det veit de som får gaver fra meg.

 

Neste år blir det den tredje og siste boka i LIBYGD trilogien.

 

Så får vi se hva fremtiden og fantasien bringer, med hensyn til en ny bok. Selv om jeg passerer 80 år til våren, er det ikke noe å si på energi og fantasi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den andre boka i trilogien om LIVET I LIBYGD utkom 09.11. 23

En herlig beskrivelse av bygdefolk og livet på landsbygda.

Nå er den andre boka i trilogien om Livet i Libygd, utgitt.

Torsdag den 09.11.23

 

 

Torsdag 09.11.23

Løp og kjøp, nå er den på markedet. Denne herlige folkelige romanen, skrevet i en fin muntlig form og flyt, som passer godt til innholdet og gjensynet med de fargerike personligheter med særpreg, i en fiktiv bygd i Midt-Gudbrandsdalen, preget av konservatisme, nytenking, avindsjuke, humor, bygdedyr, gamle gubber, ungkarer, tøffe damer, fest, sorg, savn, elgjakt, kjærlighet, sladder, forviklinger, ny E6 og nye tider. Ikke minst alle innflytterne.

 

Det blir selvsagt helt feil om jeg anmelder egne bøker, men enkelt sagt: Det skjer stadig noe nytt og overraskende i Libygd. Ungdommer, gammelkara, dritsekker, sladrekjerringer og driftige folk står på.

 

Jeg kan imidlertid sitere språkvaskeren: Det er sjelden jeg bruker ordet fornøyelig, men denne boken er rett og slett fornøyelig.

 

Trønderske, Svenske og danske lesere sier: det du skriver er jo fra mitt hjemsted. Med andre ord bygdeliv kjenner ingen grenser.

 

Som mine andre bøker, er denne også å få kjøpt i bokhandel eller i nettbokhandel i Norge. Eksempelvis: Ark.no

 

Vinteren er den grønne årstid, med «skandinaviske sommertemperaturer.»

Lørdag den 04.11.2023

 

Det er fint å ta en pause fra skriveriet i den grønne årstiden,

Fra januar til mars er det en fargerik frodighet på Kypros.

Det er mye å se på, ikke minst de utallige planter som blomstrer. Og det er ikke mange dager i året en ikke kan gå en tur på grunn av været. Vi har tross noen regnværsdager ca. 350 soldager i året.

Etter noen regnskurer pipler det opp med spirer som har ligget lagret i ca. 7 måneder.

Enten som frø, rotknoller, eller løker.

Jeg har en sjelden gang opplevd snert av nattefrost ved fullmåne i januar.

Da hender det at frosten har svidd potetgraset. For her er det nypoteter året rundt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det tar lang tid, før temperaturen i Middelhavet går under 20 C. Noen bader hele året, men for min det var dette nok den siste snorkelekspedisjon for i år.

 

Vatnet er krystallklart og godt egnet for snorkelling. Men det fine klare vannet har en pris. Det er næringsfattig, og de fleste kystnære fiskeartene er følgelig små. Samtidig som yrkesfiskerne fisker hardt med småmaskete garn.

 

 

I tillegg til markedsføring av den andre boken i trilogien, er det …

Torsdag den 02.11.2023

 

I tillegg til markedsføring av den andre boken i trilogien.

For min del foregår markedsføringen gjennom Mentor, der bokhandlerne kan se hva som utgis.

Også gjennom sosiale media og andre kanaler, for et lite bokforlag har ikke råd til en helsides annonse i Dagbladet, slik som de store forlag, som jeg har vært inne på tidligere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ellers er jeg i full sving med manus til den tredje og siste boka i LIBYGD trilogien.

Selv om det er et år til den blir utgitt, er det ikke mer enn tiden og veien, skal boka gjennom redaktørens kvasse blikk og siden

mitt etterarbeid. Spåkvask og ny runde med mitt etterarbeid. Siden korrekturleseren og ombrekking til trykkeri format.

Coveret skal også utarbeides.

For en bok må holde kvalitetsmessig mål og dette er ikke noe enmans show. Og ting tar tid- bokskriving tar lang tid.

Særlig den stadige finpussingen av de ca. 46.000 ordene. Det er alltid noe å tilføye, flikke på og endre på. Men iblant tar jeg en pause, som på lørdag, da skal du få høre litt om Kypros solens øy.