“Den fredløse”, smakebiter fra et kapittel i boken, Fortellinger om folk og livet i og med naturen

Lørdag den 27.01.2024

Den Fredløse

Marga var vant med hardt arbeid i tidlig alder på den karrige plassen, der alle fire unger måtte hjelpe til. Som fjortenåring ble hun sendt til storgården Hovin som tjenestejente. Lange arbeidsdager, mat, husly, et par sko og ett stykke vadmel i året, var lagnaden for ungtauser.

Storbonden nøydes ikke med husfruen. Hensynsløst tok han for seg blant tausene. Ingen fattig torde nekte eller fortelle. Hans makt var stor om de falt i unåde.

Marga levde i stadig angst for ham. En natt slapp hun ikke unna, han tok hva han lystet. Det året hun fylte 16 år, kunne det ikke lenger skjules at hun bar barn …

Stål vokste til og ble en velbygd ungdom. Da de gamle døde, arvet Marga heimen, og de to livberga seg av det jordlappen, kua, geitene, sauene og det naturen ga. Stål spurte stadig hvem faren hans var, og til slutt fortalte Marga hvordan han ble unnfanget. Han ble harm over de rikes urett og overgrep mot de fattige. De rike eide så ufattelig mye og levde i overflod uten å bry seg med å hjelpe dem som trengte det. Nøden og sulten var stor blant barnerike familier og gamle. En vinter med hunger og nød, smøg han seg inn gluggene på stabburet til storgarder, fogd og prest. Der stjal han noen pund mjøl fra velfylte binger, men aldri gjenkjennelige ting. At litt mjøl manglet, var vanskelig å oppdage. En pose mjøl, vilt og fisk, som lå i bislaget til nødildene, berget mange liv …

 

Marga hadde tilegnet seg kunnskaper om urtemedisin og hjalp syke med urter hun plukket og tørket. Hun visste hva Stål drev med og fikk merke takknemligheten når hun besøkte syke …

 

Marga så ting, og hun hjalp mange med å finne igjen husdyr og bortkomne gjenstander. tross all nytte folk hadde av henne, hvisket onde tunger i krokene om at hun sto i ledtog med den unevnelige. Kvinner som Marga var alltid fryktet av folk som hadde noe å skjule eller var plaget av misunnelsens gnagende orm …

 

Heksa Marga sto i pakt med djevelen og kunne tyde svarteboka, ble det sagt. Hun satte ondt på folk og trollbandt buskap så den syknet! Horeungen hennes med det svarte håret og det mørke blikket, var frukten av omgang med djevelen.

Alt dette kom presten for øre. Som belest og lærd hadde han lest pavens bulle av 1484, som krevde alle hekser utryddet. Også Jakob Sprengers verk Malleus Maleficarum var ham kjent. Bevisst sitt kall bannlyste han heksa Marga og avkommet Stål. De skulle brennes på bålet, slik det høvet slikt pakk. Etter krav fra presten, overrumplet fogdens knekter Marga og Stål en natt, la dem i jern og førte dem til fangehullet …

Kapittelet slutter slik:

Den natten sov han for første gang på flere år som en fri mann, med nytt navn, nylauget og i rene klær, i et lunt læger innomhus.

I drømmen kom mora. Smilende strøk hun ham over håret og sa: Nå kan sjelen min endelig få fred, nå, når du er fremme! Lov meg å ta godt vare på Anna.

Forfatteren er i, gi bort en bok humør!

Torsdag den 25. 01.2024

Ja jeg er i, gi bort en bok humør!

Benytt deg av tilbudet så lenge det varer, nemlig frem til og med søndag 28 januar.

Det eneste du skal gjøre er å gå inn på min hjemmeside.

https://www.mogenslorentzenbok.com

 

Trykk på kontakt, Skrive dit navn og adresse i melding boksen. Og “gratis bok”

Og en av mine bøker vil bli sendt fra Forlagssentralen og rett hjem i postkassen din.

 

Du kan trygt gjøre dette, selv i disse: lure folk tider.

Tilbudet er seriøst og ditt navn og adresse vil ikke bli brukt, eller misbrukt i noen sammenheng.

 

Med bokhilsen Mogens Lorentzen

Skrive en roman.

Lørdag den 20.01.2024

 

Skrive en roman

Det beste er om en har opplevd det fiktive en dikter opp.

Eller dikter og dikter. Det blir ikke levende og troverdig om en dikter uten å ha en eller flere røde tråder fra virkeligheten spunnet inn i diktningen.

Hvor kom alt fra i trilogien om LIVET I LIBYGD?

Dersom jeg ikke hadde sittet og lyttet til gammelkara, når de diskuterte, kunne jeg ikke skrive så livaktig om Gammelkara på Libygd kafe.

Eller som gartner av profesjon, vite hva god matjord er.

Om jeg ikke selv hadde vært en kakemons, kunne jeg aldri ha beskrevet Arne Kampens sug, når det luktet julebakst.

Langt mindre saueeiernes problemer og frustrasjon, om jeg ikke hadde snakket med dem, når jeg som rovviltkontakt for Statens naturoppsyn feltkontrollerte døde eller skadde sauer.

Ta gjerne en titt på min hjemmeside mogenslorentzenbok.com

Den som tror at det bare er å sette seg ned og tvinge hjernen til å dikte opp og spytte ut stoff, tar feil.

Torsdag den 18. 01.2024

Den som tror at det bare er å sette seg ned og tvinge hjernen til å dikte opp og spytte ut stoff, tar feil.

Det må komme når hjernecellen som jobber med saken er klar til å spytte det ut. Og når er det? Ja, si det! Det kan være i bilen, på bussen, når en lager mat, eller ikke gjør noen verdens ting. Det bare sier Pling! Og så kommer det.

Det vil si at når jeg har skrevet noe halvferdig og det tilsynelatende er helt tomt i topplokket, Jeg får ikke til resten av fortellingen, eller avsnittet. Det er ikke mer å fortelle om. Og så plutselig en dag renner det ut. Da er det om å få skrevet ned, flest mulig stikkord, før det blir lagret i en eller annen celle, som jeg ikke har styr på, for da kan det bli ganske trælsomt og finne det igjen. Ja enkelte ganger kan det bli borte i lange tider, eller for godt.

Jeg har lært at jeg skal ta en pause og la hjernen, eller kanskje bare hjernecellen drive på i fred. Den jobber utrettelig dag og natt. Og har evnen til å gjøre flere ting samtidig.

 

 

Mine bøker kan du lese om på min hjemmeside  https://www.mogenslorentzenbok.com

 

Noen glimt fra den siste boka i LIBYGD trilogien.

Som annonsert kommer den siste boka om LIVET I LIBYGD, den fiktive bygden i Midt-Gudbrandsdal ut i 2024.

Som i de to første bøkene starter denne også slik:

Libygd?

Hvor ligger Libygd?

Et sted i Midt-Gudbrandsdalen.

Det finnes imidlertid libygder og libygdinger over hele landet. Ja bymennesker med røtter på bygda vil i mange tilfeller kjenne seg igjen.

På tross av spredt bosetting, lever innbyggerne tett på hverandre og alle kjenner alle. Med naturen rett utenfor stuedøra, gir naturopplevelser og årstidenes rytmer viktige energi -og vitamininnsprøytinger i form av økt livsglede. Men slike boplasser i landet med sterke naturkrefter og årstids kontraster, skaper også sterke personligheter av ulike slag.

Gammelkara får dagene til å gå på Libygd kafe, med diskusjoner og kommentarer om nymotens tullgreie, frem til kjerringa har middagen klar.

De unge står på, kjærligheten blomstrer. Men Amalie Sand, bygda giftige sladrekjerring har fått ekteskapsproblemer. For den helvetes dusten, har oppdaget at hun

De to første bøkene får du kjøpt i din lokale bokhandel eller på nettbokhandel. eksempelvis Ark.no Spør etter første boken i trilogien LIVET I LIBYGD utgitt i 2022 og andre boken utgitt i 2023

Se gjerne vår hjemmeside www.mogenslorentzenbok.com

I Norge er det vinter og våren et stykke frem i tid. Men hvordan er årstiden nede hos oss på Kypros?

Torsdag den 11. 01.2024

I Norge er det vinter og våren et stykke frem i tid. Men hvordan er årstiden nede hos oss på Kypros?

Som nevnt i november, her på øya er «vinteren» den grønne årstid, med nedbør og groetid. Ferskvannsmagasinene i Trodosfjella fylles opp og her i lavlandet spirer og gror det. Jeg har høstet flere godsaker, som reddiker, tomater og salat på takhagen og sitronene er modne.

Reddikene trenger jo bare 30 dager fra såing til høsting og i likhet med ruccola og annen salat, er de på matbordet daglig.

Det samme er det ferskeste graset til hvitløkplantene, som er utmerket i salater.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ellers så går dagene med ferdigstilling av manus til den siste boka i LIBYGD trilogien.

Jeg begynner å bli fornøyd med innholdet og tror den vil fornøye leserne.

 

Fikk du forresten den første eller andre boka i trilogien til jul?

Hvis ikke, så er de å få kjøpt i din bokhandel, eller på nettbokhandel, eksempelvis Ark.no. og du får bøken direkte hjem i postkassa til en hyggelig pris.

Se eller min hjemmeside

mogenslorentzenbok.com

Nå på nyttåret er det full fart med siste finpuss før trykking av den siste boka i LIBYGD-trilogien.

Lørdag 6 januar 2024

 

 

LIVET I LIBYGD- i stadig forandring.

Coveret er nesten ferdig, det gjenstår kun litt finpuss.

Boken begynner og ta form og blir nok en herlig, folkelig roman, skrevet i en fin muntlig form og flyt, som passer godt til innholdet. Der leserne møter fargerike personligheter med særpreg, i en fiktiv bygd i Midt-Gudbrandsdalen, preget av konservatisme, nytenking, avindsjuke, humor, bygdedyr, gamle gubber, ungkarer, tøffe damer, fest, sorg, savn, elgjakt, kjærlighet, sladder, forviklinger, ny E6 og nye tider.

Godt nytt år til alle mine lesere.

Torsdag 4 januar 2024

 

Om du ikke fikk den første, eller andre boka i trilogien og har gått glipp av herlige LIVET I LIBYGD, er det ikke for seint.

Du kan da gi deg selv en bok i nyttårsgave.

Mine bøker er å få kjøpt i din lokale bokhandel eller i nettbokhandel. Eksempelvis: Ark.no

Ved kjøp i nettbokhandel, får du bøkene rett hjem i postkassen til en hyggelig pris.

Besøk gjerne min hjemmeside: www.mogenslorentzenbok.com

Se hva jeg har og by på av fine naturopplevelser, i : Fortellinger om folk og livet i og med naturen.

eller LIVET I LIBYGD, den fiktive bygden med herlige fargekladder og med naturen rett utenforstuedøra.

For naturen er vår største trivselsvitaminkilde.