Glimt fra boken Fortellinger om folk og livet i og med naturen. De fire årstider

Torsdag den, 29.06.2023

 

Leserne skal føle innlevelse, legge boken i fanget og drømme og kanskje minnes sine naturopplevelser.

De fire årstider

De fire årstider har musikk i seg, noe Antoni Vivaldi så vakkert formidlet i musikkstykket med samme navn. Vi har også norsk årstidsmusikk. Fjellbekken av Egil Storbekken er min vårmusikk. Og den vakre Sæterjentens søndag av Ole Bull er min sommermusikk. Når høstens kveldslys går over i natt, runger det i baryton, althorn og tuba i hjortebukkenes messingblåserorkester, min høstmusikk.

 

Det er dårligere med vintermusikk. Sangfuglene er borte, vannløpene er tause, og snøen demper lyder. Revens hese skrik og ravnens klunking blir det lite musikk av.

 

 

 

 

 

 

 

 

Etter vinter kommer vår

Mild sønnavind og lange soldager tærer på snø og is, og vannløpene våkner til liv. Det klukker i bekker og buldrer i fosser. Det kvitrer og summer, og det bruser i kropp og sjel.

Det er en merkedag når de første ringduene kurrer i skogen og stæren med sin glansfulle vårdrakt synger på taket. Eller bokfinker og rødstruper skvetter rundt i hagen. Ikke å forglemme svarttrostens glade sangtriller morgen og kveld og den første rugda som kommer flyvende i det dunkle nattelyset. Den som har sett rugda på kloss hold, fuglen med de store, brune øynene og de rustbrune fargene, forstår hvorfor den fikk det latinske navnet Scolopax rusticola, som oversatt til norsk betyr «den fredelige rustbrune.»

Vårluktene er intense, ikke minst når bjørkeløvet spretter og heggen blomstrer. Naturens produksjonstid står for døra. Snart vil det fødes en ufattelig mengde nytt liv, med gode sjanser til å vokse opp i en årstid med rik mattilgang.

For hanfuglene er det viktig å komme tidlig og erobre de beste revirene, få hunnenes oppmerksomhet under paringsspillet og slåss med andre innpåslitne hanner. Blir han godtatt, får han pare seg med henne. Hun må på sin side være kresen og ikke søle bort en hekkesesong på dårlige farsemner. Svake, late eller giddeløse hanner må skjerpe seg til neste vår eller forbli ungkarer.

Elskovsrusen blir etterfulgt av en hektisk tid, med reirbygging, egglegging og ungemas. Fugleunger i mengder skal ha mat. Mye mat. De svakeste blir silt ut og går tilbake i naturens kretsløp. Noen livssterke fugleunger og foreldre, ender likevel som mat for rovfugler og rovdyr. Men dette tåler artene, for naturlig svinn er lagt inn i regnskapet.

Myriader av insekter klekkes, svermer, parer seg og legger mengder av egg. Når larvene klekkes, er de en viktig proteinrik matressurs for insektspisende fugler. Om naturen har timet klekking av larver samtidig med klekking av fugleunger, oppfostres store kull. Dette gir i sin tur rikelig mattilgang for rovfugler og små rovdyr, som også skal lykkes med oppfostring av sitt avkom og føre arten videre.

Plantene må forte seg å vokse og bli sterke, slik at de har nok energi til å strekke opp blomsterstilken, bli bestøvet, danne frø og spre frøene.

Det er vår, løvet er lysegrønt, det yrer av liv, det vokser og gror, og den tidvis forhatte løvetannen blomstrer og kler landskapet i sommerlig gulfarge.

 

 På lørdag skal du få et glimt av: Overtro, hulder og demoner

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg